KUNSKAPSBANKEN

Vanliga frågor om skötsel och underhåll av avloppsrör
 • Vad innebär ett rörs livslängd?

  Det finns såklart en del olika faktorer som påverkar beräknad livslängd på avloppsrör, så som material, var rören är placerade mm. till exempel så användes det olika tillverkningsmetoder för gjutjärn, sandformsgjutning var vanligt fram tills ca 1950-talet, den metoden kunde göra att godstjockleken blev ojämn på rören, vilket kunde leda till en förhållandevis snabb genomrostning, därefter användes centrifugal gjutning vilken gjorde att godstjockleken blev jämn. På 1960-talet kom PVC (plaströr) att bli vanligt förekommande för avloppsrör, med en ny materialförbättring ca 1973. Så det finns ingen exakt riktlinje som avgör livslängden på just ert avlopps rör. En rekommendation är efter ca 30-år kan det vara dags att göra en översyn av sina avloppsrör. Samt vid renovering eller ombyggnation. Här kan vi hjälpa till med översyn.

 • Om ett rör gått sönder måste jag riva väggen eller gräva upp tomten?

  Inte nödvändigtvis, här kommer våra metoder och produkter in i bilden, och efter en försyn av området som är drabbat, kan vi ge ett alternativ till grävning och/- eller bilning. Då vi i regel bara behöver åtkomst till en rör ände, för att kunna utföra ledningsrenovering, så kan vi i många fall förhindra stora omfattande riv, eller grävningsarbeten.

 • Hur ofta ska jag underhållsspola mina avloppsrör?

  Vi rekommenderar att du spolar dem var 3 – 5 år beroende på användning, mm. När vi gjort ett underhållsarbete på en avloppsledning så skriver vi alltid i våra drift och underhållsplaner att garantin gäller under förutsättning att rören underhålls spolas. OM så inte sker kan vi inte garantera livslängden.

  Detta tar några timmar och kostar några tusenlappar. Men efter en sådan rengöring och inspektion vet du hur ditt system ser ut och du behöver inte drabbas av otrevliga överraskningar. Om systemet måste underhållas kan vi planera för det istället för att det måste bli en panikåtgärd

  Detta gäller även om du har ett lite äldre system eller vill vara säker på att inte hamna i situationer där systemet inte fungerar. För mer information om underhållsspolning klicka på länken och fyll i kontakt formuläret.

 • När kan man behöva fundera på att underhålla och eller renovera sitt avloppsrör?

  Några tillfällen när det kan vara lämpligt är t.ex. vid:

  • bostadsköp. För att undvika en otrevlig överraskning
  • renovering, till eller ombyggnation
  • luktproblem
  • kluckande ljud när man slår ut vatten i exempelvis köket
 • Varför ska jag spola rent mina avloppsrör med jämna mellanrum?

  Underhållsspolning.

  För att förebygga allvarligare stopp i avloppet, och bibehålla rörens funktion.
  Detta kan avhjälpa luktproblem, kluckande ljud i handfat, diskho. Samt bidra till längre livstid hos era avloppsrör.

 • Varför ska man kombinera spolning och filmning av rören?

  Vid en normal spolning, så sköljer man ur rören, men nödvändigtvis så ser man inte skicket eller konditionen på rören. Upplever man återkommande stopp, eller att vatten rinner undan dåligt, så kan en rörinspektion vara ett bra komplement till spolning av rören. Med en rörinspektion så förs det in en kamera i rören, som filmar insidan. Med hjälp av denna film så upprättas en observationförteckning, som kan vara till hjälp för att lokalisera eventuella fel.

 • Kan man verkligen få rent i avloppsrören utan att använda något lösningsmedel? Går det använda endast vatten?

  Absolut, vi använder inga kemikalier, enbart vatten. Varmt, eller kallt, samt högt eller lågt tryck.

 • Vad betyder relining och varför är det ett bra alternativ till ett traditionellt stambyte?

  Relining är ett samlingsord för enkelt förklarat att man lagar rören inifrån. Istället för att riva, gräva eller byta ut befintliga rör, så används metoder och produkter som möjliggör att befintliga rör renoveras/byggs upp på nytt från insidan. Detta sparar på både miljön, och i många fall även pengar. Man pratar om en teknisk livslängd på ca 50-år på rör som genomgått relining.

  Ett bra koncept vid renovering av gamla avloppsledningar i byggnader är att kombinera traditionellt stambyte med relining.

 • Rotskärning i avloppssystem?

  Får du in rötter från träd/vegetation i dina avloppssystem orsakar detta snabbt ett hinder för normal funktion. För att rötter skall tränga in i rören behövs det bara en liten spricka i röret, som normalt inte skulle innebära ett stort problem på en ledning förlagd utomhus. Men just att rötter kan tränga in skapar fort ett problem då dom stoppar upp flödet i systemet. Detta kan få stora konsekvenser så om att ledningen svämmar över, eller att avloppsvatten börjar stiga upp ur exempelvis golvbrunnar i en källare.

 • Varför är relining ett mer miljövänligt alternativ än vanligt stambyte?

  En anledning kan vara att det är minimalt behov att riva, gräva eller utföra förstörande arbete för att renovera rören.

 • Vad kostar det att relina ett avloppsystem?

  Kostnaden beror naturligtvis på storlek, problem, omfattning, längd, tillgång till åtkomstpunkter, mm.
  Många företag inom relining upprättar offerter kostnadsfritt, beroende på hur bra underlag som finns att tillgå, så som VA-ritningar, foton, eller platsbesök.
  Vår rekommendation är att alltid ta in offerter från ett flertal olika aktörer och jämför vad som ingår i offerterna, samt vilken metod som kommer användas.

 • Hur byggs nya avloppsrör idag?

  Idag byggs alltid avloppssystem i hus med plaströr (betongrör). Dessa rör har en beräknad livslängd på cirka 50 år.

 • Vad kan hända om jag inte tar hand om mina avloppsrör?

  Luktproblem, fuktproblem, vattenskador, översvämningar.

 • Vilka avloppsrör kan ha stört behov av att undersökas/underhållas?

  Man skulle kunna säga att om ditt hus/lägenhet är bygg före 1970-talet kan det finnas behov för kontroll.

 • Vad behöver jag tänka på vid beställning av avloppsspolning?

  Vi får ofta in frågor om vad det kostar att spola ett avlopp. Det kan låta som en enkel fråga att besvara vilket det faktiskt är också. Det svåra i den frågan är inte att sätta ett pris utan att sätta ett pris på det kunden har behov av. Vi har under åren märkt att detta är en ganska komplex fråga att besvara på vilket ofta gör att när kunderna tar in flera offerter så jämför man ofta olika saker.

  Vi på Xtream Clean Högtrycksspolning vill alltid säkerställa att kunder får den hjälp den behöver och till det pris som är rätt (både för oss och kunden). Därför har vi tagit fram tre olika produkter för spolning av ett avloppsystem. Dessa tre produkter är:

  1. Standard
  2. Inspektionsspolning
  3. Xtream Spolning

  Klicka in på länken för att läsa mer om dessa tre alternativ. Därefter är ni välkomna att kontakta oss för en diskussion kring vilket ert behov är.

 • Vad FÅR jag spola/skölja ner i mina avlopp?

  • För att göra det enkelt så får endast sådant som kommer från kroppen som kräks, kiss och bajs samt toalettpapper spolas ner i avloppet.
  • Gällande matrester ska man alltid vara försiktig med vad man sköljer ner. Matrester, kaffesump, ägg, olja/stekfett och stearin allt detta blir proppar i röret och du riskerar att få problem med stopp.
 • Vad FÅR JAG INTE spola ner i mina avlopp

  • Våtservetter är ett  av de större problemen på reningsverken. Dessa är INTE som toalettpapper som löser upp sig i vattnet utan dessa tvinnar i stället ihop sig till tjocka klumpar som stoppar i systemen.
  • Snus och Cigaretter är förbjudet att spola ner i avloppen. Dessa innehåller kadmium som förgiftar våra vattendrag. Dessa ska slängas i brännbart.
  • Bindor och tamponger riskerar att fastna i rören och stoppa upp flödet. Dessa ska slängas i papperskorgen.
  • Kemikalier är ett BIG NO NO! Detta gäller droger och mediciner som förgiftar våra vattendrag, så som åar, sjöar och hav. Det dödar det marina livet. Reningsverken klarar inte av att rensa bort giftet. Målarfärg, nagellackborttagning och lacknafta eller liknande tar bort nyttiga bakterier från vattnet som finns i våra reningsverk.
  • Renoveringsrester, blir som sten i systemet och praktiskt taget omöjligt att ta bort.
 • Vad BÖR JAG INTE spola ner i mina avlopp

  • Hårtussar bör inte spolas ner i toalettstolen. Dessa riskerar att tova ihop sig och orsaka stopp i avloppsledningarna.
  • Hushållspappret är mycket tjockare än toalettpappret och suger åt sig av vattnet och sväller. Detta riskerar att orsaka stopp i avloppen. Släng dessa i papperskorgen istället.

Vi åtgärdar problemen innan de bryter ut

Förr eller senare händer det: Gurglande ljud, dålig lukt, eller stopp i avlopp. Tre vanliga problem du inte vill ska drabba din fastighet.

Med ett förebyggande underhåll av dina rörsystem håller sig rören fräscha under lång tid. Du som fastighetsägare slipper oroa dig för onödiga stopp och akuta rensningar samt de oväntade kostnader avloppsproblem ofta innebär. En trygghet som får dig ligga steget före.